"Alitalija" otpušta 700 radnika

Bez autora
Mar 07 2011

Italijanska aviokompanja "Alitalija" postigla je dogovor sa sindikatima o ukidanju 700 radnih mesta na bazi dobrovoljnog odlaska, a država je obećala da će biti "izdašna" sa pektom otpremnina.Radnici zadovoljni postignutim dogovorom kojim je uspostavljen "balans između obaveze da se sačuva što više radnih mesta i neophodnosti da se obezbedi veća efikasnost, odnosno smanjivanje trošlova.

"Alitalija" otpušta 700 radnikaItalijanska aviokompanja "Alitalija" postigla je dogovor sa sindikatima o ukidanju 700 radnih mesta na bazi dobrovoljnog odlaska, a država je obećala da će biti "izdašna" sa pektom otpremnina.

Predstavnik sindikata UGL (Generalna unija za rad) Frančesko Alfonsi izjavio je da su radnici zadovoljni postignutim dogovorom kojim je uspostavljen "balans između obaveze da se sačuva što više radnih mesta i neophodnosti da se obezbedi veća efikasnost, odnosno smanjivanje trošlova." Italijasnki ministar rada Mauricio Sakoni kazao je da je država spremna "da ponudi veoma izdašan paket za otpremnine" za sve one koji dobrovoljno napuste kompaniju, kako je to predviđeno dogovorom, a koji se odnosi na pilote, zemaljsko osoblje, hostese i stjuarte. "Alitalija" zapošljava oko 14.000 radnika.

Nakon što je jedva izbegla bankrot "Alitaliju" je 2009. godine preuzela grupa italijanskih poslovnih lidera.Kada je došlo do udrživanja sa italijanskim drugim po velični prevoznikom, kompanijom "Er uan", dok je "Er Frans-KLM" kupio 25 procenata nacionalnog avioprevoznika. U tom procesu stabilizacije, oko 3.000 radnika je izgubilo posao, uprkos seriji štrajkova zaposlenih i prinudnog otkazivanja letova.

"Alitalija" je prošle sedmice saopštila da je skoro prepolovila neto gubitak u 2010. godini, na 168 miliona evra (234 miliona dolara) i naglasila da će ponovo poslovati pozitivno u 2011. godini.

Šef "Alitalije" Roko Sabeli najavio je početkom septembra prošle godine ukidanje 1.200 do 1.400 radnih mesta, na sastanku na kome se raspravljalo o "izvorima finansiranja i unapređivanju efikasnosti" kompanije u okviru plana restrukturisanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik